Du är här:Start > Youth


Att följa Guds kallelse oavsett vart Gud leder kan vara skrämmande. Men för den 27 åriga ungdomspastorn Maria Agirman,från Norrköping, finns inte längre någon tvekan. Hon vill inget hellre än att åka och tjäna Gud i Thessalonikii Grekland, dit hon upplever att Gud nu kallat henne. Detta trots att hon ännu inte talar grekiska.


Hösten 2015 tillträdde Maria Agirman sin tjänst som ungdomspastor i Pingstkyrkan Renströmmen i Norrköping. Under sina år har hon sedan byggt upp ett väl fungerande ungdomsarbete där hon fått se ungdomar bli frälsta, döpta och komma i funktion i sina gåvor. Hon har också varit med och byggt och utvecklat församlingen som sådan och predikat på gudstjänster. Men för ett år sedan började hon känna Guds kallelse vidare. Först kände hon att det var en kallelse utomlands. Att det var Grekland blev tydligt först senare.

Jag började förstå att nästa steg förmodligen var utomlands, så jag började söka Gud i bön och fasta. Sen blev hjärtat på något sätt märkt med Thessaloniki. Då var jag tvungen att åka ned för att pröva det och det stämde rätt bra, berättar Maria.


CHOCKADE MÅNGA

Beskedet att Maria skulle åka ut som missionär kom som en chock både för kollegor och familj.

Mina nära och kära blev chockade för jag är inte den man tänker att kommer åka ut som missionär. Jag är nog den som är mest chockad för jag har inte kunnat se mig själv lämna Sverige för mission, säger Maria.

På ett sätt tycker hon det är sorgligt att lämna församlingen och ungdomsgruppen i Norrköping, då det är människor hon älskar. Samtidigt känner hon att hennes uppdrag är slutfört och att det är tid för någon annan att ta över och utveckla det på ett sätt hon inte kunnat göra.

Sin tidigare tvekan inför missionärsrollen beskriver hon nu som en missuppfattning om vad det innebär att vara missionär, då hon tidigare inte fattat att missionärsrollen kan se ut på många olika sätt.


BYGGA OCH UTVECKLA KYRKA

Den roll Maria kommer ha i Thessaloniki handlar om att bygga församling. Att vara med och utveckla den pingstförsamling som redan finns i staden.

Mina främsta arbetsområden är inte superkonkreta eller givna just nu, men jag tror att det kommer bli mycket fokus på ungdom till en början. Sen får vi se hur det utvecklas,säger hon.

Det hon känner att hennes styrka är att bygga och utveckla kyrka. Det är också något hon upplever att hon har lätt för. Hon tror därför att hon kommer kunna bidra med att dra fram den potential som redan finns. Det kommer i sin tur förlösa massa saker, tror hon.

Hon är inte säkerpå att hon kommer kunna jobba på samma sätt hon gjort hemma i Sverige. För att veta om det fungerar måste hon först lära känna kyrkan och kulturen bättre.

Det finns säkert massa saker jag kan ta med härifrån, men jag kommer nog bli väldigt utmanad i att tänka nytt och tänka om. Det är inte säkert att det som funkar i Sverige funkar i Grekland. Det är två extremt olika kulturer, säger hon.


BETRÄDER BIBLISK MARK

Som nation är 95-98 procent av den grekiska befolkningen inskrivna som kristna ortodoxer.Trots detta är Grekland ett sekulariserat land. Den evangeliska frikyrkan är inte populär och anses vara en sekt. Det är därför ett superhårt klimat att evangelisera i, berättar Maria.

Att få beträda biblisk mark och missionera på samma orter som Paulus missionerade på tycker hon ska bli väldigt spännande. Att den grekiska pingströrelsen och församlingeni Thessaloniki dessutom är grundad av svenske Tage Sjöberg, som var en av den svenska pingströrelsens pionjärer – som grundade sin första pingstförsamling redan som 24-åring i Bollnäs 1925 och senare blev en av Levi Pethrus närmsta medarbetare – gör det extra roligt att få missionera i Grekland, berättar Maria. Hon fyller ett glapp då det inte funnits svenska pingstmissionärer som jobbat genom Apostoli Church, som kyrkan heter, på väldigt länge. Hon känner sig därför hedrad över att få ta emot en svensk stafettpinne och vara med och fortsätta arbetet för Guds rikes utbredelse i Thessaloniki.

Den församling Maria kommer till består idag av cirka 200 gudstjänstbesökare, men är under tillväxt. Bland annat har många syriska flyktingar hittat dit, även om flera nu flyttat vidare. Församlingen är också märkt av den ekonomiska kollaps som för några årsedan drabbade Grekland.

Idag är det verkligen märkbart vad den kollapsen bidragit med för idag får man käka konsekvenserna. Det kändes inte direkt, men nu har pengarna tagit slut. Så folk har blivit av med sina hem, företag och arbeten. Så närmare 70 procent av medlemmarna i församlingen är arbetslösa. Så det är fortfarande svårt för Grekerna.

Ett av de viktigaste uppdragen för Maria blir därför att predika hopp, upprättelse och framtidstro i Jesus Kristus.


STÖD FRÅN SVERIGE

Lagom till midsommar går själva flytten. Kort därefter inleder Maria sin nya tjänst. Att lämna en trygg tillvaro som fast anställd i Norrköping till den mer osäkra tillvaron i Grekland är inte något vem som helst skulle våga, men Maria litar på att Gud förser och hittills har bit för bit fallit på plats. Hon har kommit in på en skola där hon ska lära sig språket, fått lägenhet och bilen hon har i Sverige ska hon köra ned. Hon har också stöd från församlingen i Norrköping.

Församlingen i Norrköping välsignar och sänder ut mig, det är stort att de vill vara med och göra det. Det betyder mycket att ha någon som ber för mig, säger hon.

Den sista biten som ska falla på plats handlar om finansiellt stöd. Hon är i samtal med en församling om stöttning och hon tror att det kommer bli fler som går in. Bara hon har så det täcker det nödvändigaste är hon nöjd, berättar hon och slår sedan fast:

Gud har alltid så mycket mer än vad vi någonsin kan fantisera om. Jag hade aldrig kunnat drömma om det här. Jag hade tänkt att jag kanske skulle röra mig bortåt Småland, men Gud hade helt andra tankar för mig. Något som kan verka skrämmande kan bli det mest fantastiska när Gud får forma våra hjärtan efter hans vilja. För idag vill jag inget hellre än att åka och tjäna Gud dit han nu har kallat mig.